Van Breda naar Groningen, zo loopt de kustlijn van de toekomst als we geen maatregelen treffen tegen de klimaatveranderingen. Op maandag 14 juni fietsten 700 bekende en minder bekende wielrenners uit heel Nederland (een deel van) deze route van 375 km om aandacht te vragen voor het klimaat: Cycling 4 Climate. Voor een kortere variant van circa 35 km fietsten zo’n 50 deelnemers, de Gazellle 4 Climate tour rondom Utrecht. Destinationmakers.nl was erbij.

Om 09:00 uur ’s ochtends begint de stralende, zonnige dag met koffie en taart bij Buurten in de Fabriek bij Park Oog in Al. We ontmoeten Sebastian, de organisator van het evenement, en een groep medewerkers van Gazelle, met wie we mee kunnen fietsen vandaag. Op een paar knaloranje Gazelle-fietsen, rijden we, na een speech van de voorzitter van de fietsersbond en de directeur van We Drive Solar, een uurtje later over de Dafne Schippersbrug de stad uit de natuur in. We genieten met volle teugen.

Zonnevelden en windmolens

Ook de korte fietstocht staat in het teken van duurzaamheid en het klimaat. Na een half uurtje fietsen, stoppen we midden tussen de weilanden, vlak aan de snelweg. Terwijl ik op adem kom, vertelt een vrijwilliger van de energiecoöperatie Rijne Energie over de plannen om in de polders Rijnenburg en Reijerscop windmolens en een zonnepanelenpark aan te leggen. Ze volgen een laagdrempelige aanpak zonder winstoogmerk en in overleg met bewoners en gebruikers om de opbrengst ook lokaal aan te bieden.

Duurzaam bier

Verhit en dorstig bereiken we even later bierbrouwerij De Leckere in het Werkspoorkwartier, waar diverse duurzame bedrijven zijn gevestigd. Tijdens de rondleiding door de brouwerij kunnen we met eigen ogen (en oren) vaststellen dat het bier hier duurzaam wordt gebrouwen. Zo leveren de zonnepanelen op het dak alle nodige energie, dus er wordt geen fossiele brandstof gebruikt. Het bronwater komt uit de Utrechtse Heuvelrug en de koeling vindt plaats door middel van bietensap in plaats van glycol. Met een alcoholarm biertje in de rugzak stappen we weer op de fiets voor de laatste etappe.

 

Alle Nederlanders Nieuwe Energie

Vanwege de warmte en onze late start, besluiten we om de lange lus naar De Uithof en een bezoek aan de Tiny Forest over te slaan en zetten we koers naar ANNE. Deze duurzame ontmoetingsplek (Alle Nederlanders Nieuwe Energie) is een oase van rust naast een enorme bouwput midden in het hart van de stad. Behalve een smakelijke lunch wacht ons ook hier een presentatie met veel inspirerende initiatieven, activiteiten en mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid. Hier eindigt de tour. We fietsen terug naar het beginpunt en leveren onze oranje fietsen weer in. Wat zou het leuk zijn als we deze Gazelle 4 Climate tour ook in Haarlem kunnen introduceren.

#cycling4climate #gazelle4climatetour #duurzaamheid #fietsen #deleckere #gazelle #anne #rijneenergie