Zes jaar geleden fietste ik hoogzomer met mijn gezin mijn eerste Vía Verde in Catalonië. Op de Fiets en Wandelbeurs stonden we stil bij vijf jaar samenwerking. Met mijn partner in crime Marion Hoogwegt, die vanaf dag een enthousiast was om deze routes in Nederland op de kaart te zetten. En met Albert Folch van Terres de L’Ebre die meteen vertrouwen in ons had om als partner met zijn regio in te stappen.

Mijn eerste kennismaking met de Via Verde de la Val de Zafán was pittig, twee dagen zweet, hitte en zonder ervaring fietsen op een mountainbike door een ruig landschap. Daarna kwam het zoet, afdalen, groen, koelte en een prachtige natuur. En toen ontstond de liefde voor het binnenland van Spanje, het ontdekken op een actieve manier. En de ideeën begonnen te borrelen. Waarom kent deze route niemand in Nederland?

Op de Fiets en Wandelbeurs pakten we voor de vierde keer het podium in een volle zaal met enthousiaste fietsers en wandelaars op de Fiets en Wandelbeurs. En inmiddels is Richard Van Kruchten aangehaakt als organisator van fietsreizen en Saskia Griep met Better Places als touroperator met een mooi aanbod aan duurzame en actieve reizen door Spanje.

De cirkel is rond, het enthousiasme van 6 jaar geleden is nu omgezet in een volwaardig toeristisch aanbod om het binnenland van Catalonië en verder in Spanje op een actieve manier zelfstandig of georganiseerd te ontdekken.