Op een van de mooiste winterdagen van het afgelopen jaar organiseerde Wandelnet een inspiratiesessie in Kamerik. Het thema van de dag was ‘werken aan een bewandelbaar landschap’. Omdat we als Destinationmakers actief zijn met opdrachten over fiets- en wandelroutes was het nuttig om deel te nemen aan deze inspiratiesessie. We zagen dat er veel werk verricht wordt voordat een wandelaar het pad op kan. Een paar hoogtepunten van deze dag.

Boerenlandpaden

De dag begon met een wandel-bijeenkomst geleid door Diede Mekkering over het onderwerp boerenlandpaden. Al wandelend vertelde ze ons over haar onderzoek naar regelingen waarbij agrariërs een vergoeding krijgen als ze hun land openstellen voor wandelaars. Zo voert bijvoorbeeld het Noord-Hollandpad voor een groot deel over boerenlandpaden wat het pad bijzonder maakt. De uitdagingen en dilemma’s voor de boeren zitten vooral in het gedrag van hondenbezitters en de investeringen in faciliteiten voor de langere termijn.

Genieten van de wereld

Frank Hart van Wandelnet gaf met zijn beschouwende introductie meer inzicht in het geluksgevoel dat wandelen met zich meebrengt. “De hartstochtelijke wandelaar is een genotzoeker, maar van een onschuldige soort,” aldus Hart. “Hij geniet gewoon van de wereld en van zichzelf in die wereld. Hij viert zijn bestaan.” Iets om over na te denken.

Diede Mekkering vertelt over het onderwerp boerenlandpaden
Over een hekje op het boerenlandpad

Het dwalen verleerd

Keynote spreker en landschapsarchitect Paul Roncken inspireerde de aanwezigen met zijn visie op een nieuw evenwicht tussen stad en land.

“Het dwalen zijn we verleerd. Onze kinderen bewegen zich steeds meer op een kleinere oppervlakte dan vroeger omdat omgevingen verstenen en groen verder weg raakt.” De belangrijkste opgave van het landschapsbeleid is volgens Roncken om landelijk gebied toegankelijker te maken. Pas als je door een landschap kunt dwalen, zie je wat het is en wat het betekent.

Toegankelijk groen

Tot slot sprak Mart Reiling van Track over projecten om landelijk gebied toegankelijker te maken, zoals het Amstel Jaagpad. Hoe maak en houd je groen toegankelijk voor wandelaars en andere sporters, daar draait het om.

Tijdens de paneldiscussie kwamen de genoemde dilemma’s aan bod waarbij Paul Makken, werkzaam al MT-lid Public affairs bij ANWB, Kati Sprengers van Routebureau Noord-Holland en Paul Roncken in gesprek gingen over mogelijke oplossingen.

Kamerik, winters landschap

Het was een waardevolle middag met wandelvakgenoten uit verschillende sectoren; inspirerend en leerzaam om meer te weten te komen over de aanleg van routes en recreatiegebieden. Zo kunnen wij het verhaal vertellen of beleid maken over en voor het landschap en wandelaars.
Je kan hier het verslag teruglezen van deze inspiratiemiddag:
221215 Terugblik op de inspiratiebijeenkomst