In opdracht van Destinationmakers.nl onderzochten studenten van Breda University of Applied Sciences diverse wandelroutes en de beleving daarvan bij verschillende leeftijdsgroepen. Daarbij keken ze naar de succesfactoren en gedrag voor, tijdens en na de wandeling van twee leeftijdscategorieën, 45-plus en 45-min. Waarom is bijvoorbeeld het Pieterpad een favoriete wandelroute?

Gastcollege

Voorafgaand aan het onderzoek presenteerde Destinationmakers.nl en Wandelnet online gastcolleges voor de studenten. Hierin belichtten we de infrastructuur en organisatie van wandelen in Nederland, gaven we uitleg over nationale en internationale wandelroutes en formuleerden we een aantal trends en ontwikkelingen.

Verschillen in doelgroepen

De uitkomsten van het kwalitatieve onderzoek toonden dat de jongere leeftijdsgroep zich minder goed voorbereidt; zij beslissen impulsiever en zoeken minder informatie vooraf. De groep oudere wandelaars (45-plus) daarentegen zoekt vooraf naar de verhalen, uitgebreide informatie en realistische beelden. Beide groepen vinden informatie over het weer en het soort pad (ondergrond) belangrijk.

 

 

 

 

 

 

Voor Destinationmakers.nl zijn dit soort onderzoeken waardevol en informatief. Wil je meer informatie over de opzet of de uitkomsten, stuur een mail naar marjan@destinationmakers.nl

Persoonlijk vond ik het extra leuk omdat het onderzoek plaatsvond op mijn ‘oude hogeschool’, de voormalige NHTV, nu BUAS. Ik wil Maike van Breda en Marian van der Ent hartelijk bedanken voor het aandragen van de opdracht en hun enthousiaste begeleiding.

#wandelonderzoek #wandelnet #bredauniversityofappliedsciences #pieterpad #wandelpin

Foto Pieterpad: Joyce Vervoort-Wandelpin

Recente berichten

TPT een route met een verhaal

TPT een route met een verhaal

Verhalen vertellen aan de hand van routes, hoe leuk is dat?
In Spanje kan je prima fietsen op de Vías Verdes maar hoe zit dat in de UK? Niet echt een voor de hand liggend fietsland. Wij houden van avontuur en namen de proef op de som met de Trans Pennine Trail, een coast to coast route van 350 kilometer dwars door Noord-Engeland. Een route met een mooi verhaal.

Lees meer
Een bewandelbaar landschap

Een bewandelbaar landschap

Op een van de mooiste winterdagen van het afgelopen jaar organiseerde Wandelnet een inspiratiesessie in Kamerik. Het thema van de dag was ‘werken aan een bewandelbaar landschap’. Omdat we als Destinationmakers actief zijn met opdrachten over fiets- en wandelroutes was het nuttig om deel te nemen aan deze inspiratiesessie. We zagen dat er veel werk verricht wordt voordat een wandelaar het pad op kan. Een paar hoogtepunten van deze dag.

Lees meer