De Nationale Wandelmonitor van Wandelnet levert ook dit jaar weer interessante cijfers en wetenswaardigheden over wandelen in Nederland. Een derde van alle Nederlanders maakte het afgelopen jaar een wandeling van 5 tot 10 kilometer, iets meer dan een keer per week. Van de Nederlanders ouder dan 16 jaar maakt 94%, dat zijn 13,7 miljoen personen, met enige regelmaat een wandeling.

Rugzakken en coffee to go

De pandemie heeft zeker bijgedragen aan het groeiende aantal wandelaars, al bleek uit eerdere peilingen van Wandelnet dat wandelen de laatste jaren steeds populairder wordt. Wandelen is ‘hip’, ook onder jongeren. De marketeers spelen eropin met apps, lifestyle-artikelen en -trends zoals coffee to go en toffe rugzakken. Soms betekent het ook drukte en overvolle paden op geliefde of bekende wandelroutes waardoor de vraag naar meer en nieuwe paden toeneemt.

 

Jong en oud

Ook jongeren ontdekken het plezier van wandelen. Tijdens de coronacrisis gingen 7 van de 10 jongeren tot 30 jaar vaker wandelen en de meesten willen dit blijven doen. Veel 60-plussers gingen wandelen met de ‘ommetjes-app’ – een wandeling van minimaal 20 minuten – vaak gewoon vanuit huis. Voor langere wandelingen (> 10 km) is men bereid om in de auto te stappen en meer dan 50 kilometer te reizen.

Goed voor de gezondheid en de economie

Behalve dat het goed is voor de gezondheid, gaan mensen er ook op uit om te genieten van de natuur. Een betere gezondheid betekent een besparing op de zorgkosten van de overheid. En de economie vaart er wel bij: in 2021 werd € 788 miljoen besteed aan wandelvakanties in eigen land.

 

Leuk om te weten:

  • Wandelen is de populairste activiteit in Nederland.

  • De meeste wandelaars gaan op stap met een partner of vriend(in).

  • De populairste wandelprovincies zijn Gelderland, Limburg en Drenthe

  • 11% van de wandelvakanties in Nederland wordt geboekt door gezinnen met kinderen.

  • Vrouwen wandelen liever gemarkeerde routes; mannen gebruiken vaker een gps-bestand of een gps-apparaat.

  • Jongeren tot dertig jaar maken vaker gebruik van wandelapps of routeplanners.

  • Bijna alle wandelaars voelen zich tijdens een wandeling ontspannen, positief en gelukkig.

Op de website van Wandelnet kan je de hele Wandelmonitor lezen.

Recente berichten

TPT een route met een verhaal

TPT een route met een verhaal

Verhalen vertellen aan de hand van routes, hoe leuk is dat?
In Spanje kan je prima fietsen op de Vías Verdes maar hoe zit dat in de UK? Niet echt een voor de hand liggend fietsland. Wij houden van avontuur en namen de proef op de som met de Trans Pennine Trail, een coast to coast route van 350 kilometer dwars door Noord-Engeland. Een route met een mooi verhaal.

Lees meer
Een bewandelbaar landschap

Een bewandelbaar landschap

Op een van de mooiste winterdagen van het afgelopen jaar organiseerde Wandelnet een inspiratiesessie in Kamerik. Het thema van de dag was ‘werken aan een bewandelbaar landschap’. Omdat we als Destinationmakers actief zijn met opdrachten over fiets- en wandelroutes was het nuttig om deel te nemen aan deze inspiratiesessie. We zagen dat er veel werk verricht wordt voordat een wandelaar het pad op kan. Een paar hoogtepunten van deze dag.

Lees meer