De Floriade in Almere was dit jaar het decor van de jaarlijkse Toerismetop, georganiseerd door het Ministerie van Economische zaken, het NBTC en de provincie Flevoland. Harde regen en wind, heel normaal voor de periode van het jaar, waren volop aanwezig en thema van gesprek over de klimaatverandering. De boodschap van de sprekers was ook duidelijk, er is geen ‘planet B’ . Een korte impressie van een aantal sprekers van deze dag en mogelijke oplossingen om duurzaam te recreëren en klimaatneutraal toerisme te bevorderen.

Je hoeft niet ver te gaan om het goed te hebben
Minister Micky Adriaanses opende zo het vraaggesprek, de toerist van dichtbij is belangrijker dan ooit. Je hoeft niet ver weg te gaan om het goed te hebben. Dat geeft ruimte aan bestemmingen om van een marketinggerichte benadering naar bestemmingsmanagement te gaan. Daarnaast wierp ze de vraag op wat er belangrijk tijdens een reis of verblijf voor een bezoeker. Volgens de minister is vooral het opdoen van inspiratie en delen van kennis van belang om elkaar te vinden en te verrassen. Haar conclusie aan het einde van het gesprek: mensen worden blij van toerisme.

There is no planet B
Meteoroloog Reinier van de Berg hield de zaal tijdens een inspirerende keynote speech geboeid met zijn uitleg over klimaatverandering, de gevolgen daarvan en de rol van de mens. We vormen met 8 miljard aardbewoners slechts 0,01% van de totale biomassa van de aarde maar we veroorzaken 99,9% van de totale ecologische voetafdruk. Hij benoemde een vijftal mogelijkheden om daar verandering in aan te brengen. “Bomen zijn heel belangrijk,” stelde hij. “Een volwassen boom staat gelijk aan de verkoeling buiten van tien airco’s”, een slimme groene oplossing voor de warmte in de zomer. Volgens Van de Berg moeten bomen een vast onderdeel krijgen in nieuwbouwprojecten.

Meteoroloog Reinier van de Berg hield de zaal tijdens een inspirerende keynote speech geboeid met zijn uitleg over klimaatverandering, de gevolgen daarvan en de rol van de mens.

Meteoroloog Reinier van de Berg hield de zaal tijdens een inspirerende keynote speech geboeid met zijn uitleg over klimaatverandering, de gevolgen daarvan en de rol van de mens.

Biobased bouwen

Bij biobased bouwen maakt men gebruik van natuurlijk gegroeide materialen, zoals hout, hennep en vlas.
Zo is een van de bruggen op het Floriadeterrein is gebouwd van vlas met natuurlijke hars.

Eurocamps biedt vakantiewoningen aan die binnen een dag kunnen worden gebouwd met volledig natuurlijke materialen. Recreatiewoningen die geliefd zijn en gewaardeerd worden om de originele bouw, aldus innovatiemanager Giel Hendrix

Lees hier meer over the Rebel House, een voorbeeld tinyhouse van Eurocamps op de Floriade, volledig zelfvoorzienend en met een prachtig uitzicht!

Duurzaam pionieren
Mensen houden over het algemeen niet van veranderingen en structuren staan vaak in de weg naar innovatie en verduurzaming. Directeur Climate Policy bij KLM, Hedwig Sietsma, gaf in een paneldiscussie aan dat KLM kleine stapjes maakt om de missie van meest duurzame pionier op het gebied van vliegen waar te maken. In de kerosine wordt al biobased brandstof toegevoegd om vervuiling te beperken. Volledig vegetarische maaltijden, een proef die onlangs werd gelanceerd, is echter nog een brug te ver en werd niet door iedereen gewaardeerd.

Lees hier het volledige koersdocument dat is opgesteld door het NBTC met handvatten hoe de volgende stappen te zetten op weg naar klimaatneutraal toerisme : nl-op-weg-naar-klimaatneutraal-toerisme-twopager-def