Voor de reisbranche was het een spannende week. Wat zou Mark Rutte op de persconferentie gaan zeggen over de zomervakantie…? Niet veel meer dan wat we al verwachtten. Per 15 juni mogen we weer naar een paar landen reizen, waaronder de voor Nederland belangrijke vakantielanden België, Duitsland, Italië en Kroatië. Met een beetje geluk komen daar binnenkort o.a. Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland bij. Maar let op, zei Rutte er nog bij, het advies gaat van code oranje naar geel. Het is nog geen groen. Van een onbezorgde vakantie zoals vroeger is dus nog geen sprake. En zo lijkt het merendeel van de Nederlanders er ook over te denken.

Onderzoek vakantie tijdens Corona

Afgelopen week vroegen wij in samenwerking met onderzoeksbureau Factsnapp 40-plussers naar hun vakantieplannen. En wat blijkt? We staan nog helemaal niet te trappelen om op vakantie naar het buitenland te gaan. Maar liefst 68% zei voorlopig niet op vakantie te gaan in de zomer van 2020. De meeste respondenten blijven liever thuis in verband met de Corona-omstandigheden. De angst voor het virus is dus nog alom aanwezig. En dat heeft invloed op de manier waarop we nu naar vakantie kijken.

Even lekker ontspannen

Eerder werd al geschreven dat we nu eenmaal graag op vakantie gaan omdat we die ‘mentale oppoetsbeurt’ ’s zomers hard nodig hebben. Dat blijkt ook uit ons onderzoek, want als men toch op vakantie zou gaan, dan blijken ‘even in een andere omgeving zijn’ en ‘ontspannen en weer opladen’ de belangrijkste motivatie. Maar meer dan de helft vindt het belangrijk dat de vakantieomgeving en accommodatie wel Corona-proof zijn en 46% kiest voor een bestemming waarbij men met de eigen auto kan gaan. Daarnaast worden veel bewegingsruimte (37%) en de aanwezigheid van bos, strand en natuur (38%) genoemd. Gevolgd door een goede gezondheidszorg en de aanwezigheid van wandel- en fietsroutes. Bereikbaarheid per OV (5%) en een verblijf in grote steden (3,5%) worden niet belangrijk gevonden. We mogen dus concluderen dat ook degenen die wel op vakantie gaan, drukte willen blijven vermijden en de Corona-maatregelen van belang vinden.

Nederland favoriet

Ontspannen hoeft niet per se in het buitenland. Een eventuele vakantie in Nederland is met 45% veruit favoriet. Opvallend is dat nog 10% het liefst naar Spanje zou gaan, een land dat toch zwaar getroffen is door het Corona-virus. Daarna volgen Frankrijk en Duitsland met 7%. Nog eens 5% zou graag naar Scandinavië gaan, maar die kans is klein nu Denemarken heeft aangekondigd geen toeristen te willen ontvangen voor 1 september en Zweden door ons eigen land is ‘afgekeurd’.

Het NBTC maakte vandaag bekend dat er in eigen land 60% minder buitenlandse verwacht worden, maar dat 50% minder Nederlanders op vakantie gaan in eigen land. Dat gaat ons zo’n 4 miljard aan inkomsten kosten. Harde cijfers, die helaas aansluiten op onze eigen onderzoeksresultaten. Maar hopelijk ontdekken we ook waarom vakantie echt belangrijk is en dat ontspanning ook heel goed in Nederland kan!

Hierbij het volledige persbericht.

Lees hier het artikel in het Haarlems Dagblad

Lees hier het Engelstalige persbericht

 
 

#welkomteruginNL #vakantietijdenscorona #ontspanning #fietsvakantie #wandelvakante #hiermoetjezijn

Foto: Fotogenoten