Afgelopen weekend was de langverwachte opening van Museum W in Weert met daarbij de openingstentoonstelling Forever Endeavour van de kunstenaar Job Smeets, eigenaar van Studio Job. Voor het Limburg Magazine mocht ik eerder dit jaar Job Smeets interviewen, samen met de conservator van het Cuypershuis, Jeannine Hövelings.

 

Kunstenaars

Pierre Cuypers en Job Smeets, twee Limburgse kunstenaars die naast veel verschillen ook verrassende overeenkomsten hebben. Beide werkten en werken aan veel en grote projecten in binnen -en buitenland. Een paar anekdotes.

Volgens Job leefde Pierre Cuypers, net als hij, in een tijd van innovatie en mogelijkheden. “In Cuypers’ tijd moesten er treinstations gebouwd worden, zoals het Centraal Station in Amsterdam. Je bent onderhevig aan de tijd maar je speelt met de mogelijkheden die je hebt. Wat Cuypers maakte, dat kan nu niet meer. Probeer maar eens steenhouwers te vinden. Dat zou nu waarschijnlijk een 3D-print worden.”

Iconische bouwwerken

Cuypers ontwierp en bouwde naast het Centraal Station en Rijksmuseum in Amsterdam bijvoorbeeld ook de prachtige troon van de Koning. Job’s iconische werk wordt zeker het enorme kunstwerk van 120.000 hand- gemaakte Delfts blauwe tegels in het Huis van Delft. “Net als Cuypers zal ik de geschiedenis ingaan. Ik heb 30 grote tentoonstellingen gehad in de VS en ik heb al tien keer in de New York Times gestaan, maar ben ik beroemd? Het gebeurt nog steeds dat een Nederlander in het buitenland een object van mij koopt en mij dan pas leert kennen.”

Forever Endeavour, blijf altijd streven

Dat is ook de titel van Job’s tentoonstelling. “Museum W wordt tijdelijk het ‘Job Smeets huis’: een bijzondere expositie met design en kunstobjecten vol persoonlijke verwijzingen. Een mix van heden, verleden en toekomst, met werkschetsen van Studio Job als behang. Maar ook de staande klok van mijn oma en mijn favoriete muziek op de achtergrond. Ik hoop dat bezoekers de tijd nemen om te kijken en een unieke ervaring te hebben.”

 

De tentoonstelling in Museum W is te bezoeken tot oktober 2022.

Het hele interview in het Limburg Magazine kan je online lezen, gratis ophalen of bestellen bij VVV Hart van Limburg.

#cuypershuis #hartvanlimburg #studiojob #museumw #limburgmagazine #weert #roermond #limburg

Limburg Marketing